Vi har ätit diverse olika pajer nästan varje dag den här veckan. Allt för att inte vaniljsåsen Samuel gjorde i helgen ska förfaras. Så, varför bryta en god vana? Imorgon är dock vanlijsåsen slut. Liksom äpplena, pajen och smöret. Men å andra sidan, då är det ju helg igen!
Vill, och vågar, ni själva göra Samuels syndigt goda vaniljsås så följer receptet här nedan.
1 vaniljstång
2½ dl vispgrädde
2½ dl mjölk
150 g strösocker
6 äggulor
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna med kniven. Blanda grädde, mjölk, vaniljstång och frön i en kastrull. Koka upp. Vispa äggulor och socker pösigt i en bunke. Samtidigt som du vispar noga, häll den varma mjölkblandningen med en tunn stråle i äggvispet. Häll tillbaka i kastrullen och värm såsen tills den börjar tjockna. Såsen får absolut inte koka, då skär den sig!
Såsen är gudomlig när den är nykokt, men i ärlighetens namn blir den nog än bättre när den stått och tjocknat till i kylen någon dag.
Receptet kommer ursprungligen från "Stora såsboken".
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar