fredag 12 april 2013

Potatispizza

Ester är nog en potatistjej, sa fröken när jag hämtade från dagis häromdagen. Detta efter att till lunch matat in potatis efter potatis och till slut känt att hon nog fick sluta när de nått fyra till antalet. Japp, så är det. Ester är en riktig potatistjej. Något man inte skulle kunna tro efter att hon i smakportionernas begynnelse klöktes så fort lite potatis, eller smak av potatis, hamnade på tungan. Korv är en annan favorit och ost, gärna lagrad (och ännu hellre Brie), och pizzabotten. Lyckliga vi som hittade ett recept på pizzan som hade allt. Lite skeptiska var nog vi vuxna i början. Potatis på pizza? Men även vi blev sålda. Kanske kan vara ett alternativ till fredagsmysets tacos?
Receptet kommer från en gammal Buffétidning, men vi modifierade lite så att det skulle passa hemma hos oss. Bland annat gjorde vi egen, glutenfri, pizzabotten istället för att använda färdigt pizzakit. Vi gjorde en egen tomatsås också.
  • 4 stora potatisar
  • 2 chorizo
  • 1/2 paket bacon (à 140 g)
  • 1 rödlök
  • 1 msk vit- eller rödvinsvinäger
  • 2 msk olivolja
  • 1 pizzadeg, jäst och redo att användas
  • egen tomatsås (recept finns bland kommentarerna till pizzadegreceptet här ovan)
  • riven ost (à 150 g)
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 1/2 kruka basilika till garnering
  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Skala, skär i skivor och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten, 10–15 minuter. Häll av och låt potatisen ånga av. Skär korven i skivor och baconet i bitar.
  3. Skala, halvera och strimla löken. Blanda den med vinäger och hälften av oljan.
  4. Kavla ut pizzadegen.
  5. Pensla bottnen med resten av oljan. Bred på tomatsåsen. Fördela potatisen över. Krydda med peppar. Fördela korv, bacon, lök och ost på pizzan.
  6. Grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter. Dela pizzan i bitar. Garnera med basilikan. Servera gärna med en kål- och morotssallad.
Bild och originalrecept från Buffé

Inga kommentarer: