Bland det bästa vi gjort i trädgården är att plantera smultron. Vår förhoppning var att de skulle bjuda in till somrigt mumsande. Att det skulle bli en liten skattgömma för både stora och små, dit man kunde gå för att stoppa något litet och sött i munnen. Precis så blev det! Där, under klotlönnen, breder tuva efter tuva ut sig och formligen dignar med bär. Periodvis har de varit färre, när Ester plockat halvmogna bär, stoppat dem i munnen och deklarerat "bläää". Medan de under andra perioder har tillåtits växa sig många och stora som små jordgubbar.
Förutom mumsande direkt på plats har det blivit smultron med socker och mjölk, smultronpaj, smultron i filen på morgonen, smultron med andra bär till mellanmål och sist men inte minst; smultronglass! Galet enkel att göra och galet god att uppleva.
250 g smultron
1 msk pressad citron
1 burk sötad kondenserad mjölk (ca 400 g)
2,5 dl vispgrädde
Mixa smultronen till puré tillsammans med citronsaften. Blanda purén med den kondenserade mjölken. Vispa grädden fluffig och blanda med purén. Låt eventuellt stå i kyl tills blandningen är helt kall. Kör i glassmaskin tills glassen är färdig, häll upp i en skål och ställ i frysen. (Den här glassen blir finfin även utan glassmaskin. Ställ blandningen i frysen och rör om några gånger medan glassen fryser.)
Bland det bästa av allt är att de fortfarande ger frukt och jag misstänker att de kommer fortsätta göra så ända tills första frosten nyper blommorna. Fram till dess njuter vi i fulla mått!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar