söndag 11 juli 2010

Jordgubbsmarmelad med fläder

Vid tiotiden på förmiddagen visade termometern 34° i skuggan och jag ställde mig vid spisen för att koka marmelad. Jag menar, vad man än gör så kommer man ju att svettas. Lika bra att få marmeladen kokt medan flädern blommar. Det här är en försvinnande god marmelad, underbar att ha på en rostad macka med en vällagrad ost.
1 ½ kg jordgubbar, ca 3 liter
9 dl strösocker
3 tsk Röd Melatin
1 stor blomma av äkta fläder

Skölj, ansa och dela bären, varva dem sedan med sockret i en gryta. Lägg samtidigt i, den väl sköljda, fläderblomman och låt allt dra en timme.
Hetta upp grytan långsamt, rör då och då så att sockret smälter. Koka sakta 5 minuter.
Blanda Meatinet med 1 msk socker och rör ner lite i sänder. Stormkoka 2 minuter.
Ta grytan av värmen och skumma väl. Ta bort fläderblomman.
Slå upp marmeladen på väl rengjorda burkar och förslut dem väl.

1 kommentar:

Therese sa...

Åhh fläder är ju ljuvligt!! Gjorde saft i förra veckan..hoppas den blir god!! Ha det gott i sommarvärmen!!

kram