tisdag 2 oktober 2012

Äppelmust



I helgen blev musten klar. Å vilken must, det var. Försvinnande god! Tur jag gjorde tolv liter när jag ändå höll på. Nu har vi nämligen ytterligare tolv liter på gång, fast den här gången är hälften smaksatt med kanel och hälften med stjärnanis. Längtar. Receptet kommer från början från Gela. Musten blev i sötaste laget så vi spädde ut den med vatten innan vi hällde på flaskor. I nästa omgång drar vi nog ner lite på sockret istället.


5 liter klyftade äpplen
6 liten vatten
1 msk vinsyra
1 tsk natriumbensonat
1 dl socker/liter must

Dela äpplena och lägg dem i en stor tillbringare. Häll på vattnet, vinsyran och natriumbensonaten. Låt stå övertäckt i 5 dygn. Rör om i blandningen varje dag, gärna flera gånger. (Vår står i köket så vi inte glömmer att röra.)
Sila drickan och tillsätt socker utifrån mängden must. Rör till sockret löst sig och häll upp på väl rengjorda flaskor. Förvara mörkt och svalt.


Enligt Gela ska musten hålla sig fint hela vintern, oavsett om den förvaras i glas- eller PET-flaskor. Vår must har fått både kork och plasthätta på innan flaskorna åkte ner i matkällaren. Lyxigt så.

2 kommentarer:

Anonym sa...

ska den stå kallt eller rumstempurerat?

Unknown sa...

Vår står rumstempererat, på köksbänken. Så glömmer man inte att röra i den lika lätt heller.