torsdag 4 oktober 2012

Kanelbullar

Är det kanelbullens dag så är det. Dagen till ära har Ester och jag härjat i köket och nu är det dags för mamman att provsmaka resultatet. (Bönan får vänta till efter middagsluren.) Om de bakade bullarna är lika goda som de obakade så ska det nog vara lugnt. På makens inrådan har jag dubblerat mängden fyllning, för det är ju det som är det gutta. 

Här kommer ett recept på finfina glutenfria kanelbullar, det blir 40 styckena. Originalreceptet kommer från Ekstrand Hemmingssons "Baka glutenfritt matbröd" och degen blir väldigt smidig att jobba med.

50 g jäst
75 g smör
5 dl mjölk
2 msk fiberhusk
1 dl socker
1 tsk malen kardemumma
1/2 tsk salt
1 ägg
1, 3-1,4 liter glutenfri mix

Fyllning:
100 g smör
1 dl socker
2 msk malen kanel

Smält smöret. Tillsätt smöret och värm tills fingervarmt. Häll över den smulade jästen i degbunken. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt fiberhusken och låt svälla i 10 minuter.
Tillsätt resen av ingredienserna men spara lite av mjölet till utbakning. Arbeta väl i maskinen. Låt jäsa övertäckt i degbunken 30 minuter.
Blanda under tiden smör, socker och kanel till en smidig smet.
Strö resten av mjölet på arbetsbänken och knåda degen väl. Dela den i två delat och kavla ut varje del till en rektangulär platta, knappt 1 cm tjock. Bred ut fyllningen över plattan och rulla ihop degen från långsidan. Skär i ca 3 cm tjocka bitar och lägg dem i bullformar med snittytan uppåt. Täck över och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen, 8-10 minuter, i 250 grader. Låt kallna på galler under bakduk.

Vad är väl bättre än nybakade bullar och ett glas kall mjölk?!

Inga kommentarer: