måndag 27 april 2009

Vila i aktivitet

Jag var på en väldigt rolig och givande föreläsning med Gun Aremyr i fredags. Hon pratade om olika personlighetstyper och hur dessa förstärks när man blir gammal. Om ni, som jag, är en plockare känner ni igen er i följande:
  • Det finns alltid mer att göra
  • Fel sak på fel plats skapar oordning, men flyttar jag den bara en bit blir det ordning
  • Plockar/möblerar om, ju tröttare jag är desto mer plockar jag.
  • Behöver bekräftelse i arbete och engagemang, identifierar sig genom arbetet.
Gun berättade om plockaren, med glaset i hand och leendet på läpparna, på fest hos någon annan. Så råkar hon gå förbi en blomma med ett visset blad. Utan att tänka plockar hon raskt till sig bladet innan hon kommer på "men, det där var ju inte min blomma". Plockaren vill ha ordning omkring sig, inget ogräs i rabatterna eller i gräs i grusgången...
Men så sa hon också att det är så viktigt att även plockaren tillåter sig att vila ibland, att allt inte alltid behöver göras. Så talade hon om att vila i aktivitet. Att sitta ner och kanske lösa ett korsord, brodera eller pussla en stund. Det är vila för plockaren. Att bara sitta ner och rulla tummarna gör oss galna!
Berättade detta för maken över lunch samma dag och när han igår hade varit och handlat hade han köpt en korsordstidning till mig. Det var hans sätt att säga "du har nog gjort lite mycket redan den här helgen, sätt dig ner och vila"!
Nu ska jag gå ut i solen igen och lösa lite mer korsord innan maken kommer hem!

2 kommentarer:

Magdalena sa...

Skönt att höra att du gör saker som är bra, bra, bra för dig och inte bara en massa fint pyssel ;)

Känner också igen mig i beskrivningen av plockaren. Strävar alltid efter att allt ska ha en plats så att det går att få ordning. Med stort hus och två barn tar det mer än två år att få ordning på allt. Du skulle bara se vår källare... Man får lära sig att skita i det helt enkelt.

Magdalena sa...

Rättelse: Tre år har vi snart bott här. Och snart ska allt packas ner i lådor...