fredag 17 september 2010

Citron- och blåbärskaka med citronglasyr


Fick önskemål om receptet på den fantastiska kakan med citron och blåbär. Inte kan jag sitta och trycka på det själv!

125 g rumsvarmt smör
2 ½ dl strösocker
2 ägg
4 dl mjöl
½ tsk bikarbonat
1 krm salt
1 ½ dl filmjölk
1 tsk rivet citronskal
2 msk färskpressad citron
2-3 dl blåbär, färska eller frysta

Sätt ugnen på 175°. Smörj och ströa en hålform, ca 2 liter.
Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, under vispning. Blanda de torra ingredienserna. Varva ner i smeten tillsammans med filmjölken. Tillsätt citronskal och citronsaft och rör ihop till en jämn smet.
Häll hälften av smeten i formen och strö över hälften av blåbären. Häll på resten av smeten och sedan resterande blåbär.
Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 minuter. Kakan är färdig när den släpper från kanten och en provsticka är torr. Låt svalna något i formen. Stjälp sedan upp den på galler och låt svalna.

Citronglasyr
3 dl florsocker
1-2 tsk rivet citronskal
2-3 msk färskpressad citron

Rör ihop ingredienserna till glasyren, den ska vara tjock men rinnande. Ringla över kakan.

Det här receptet fungerar utmärkt med glutenfri mix och kakan blir bättre och bättre för varje dag en står. Receptet kommer från början från Systrarna Eisenman.

Inga kommentarer: