Så här i tider av finanskris vill man ju ibland kunna unna sig något gott utan att det ska kosta så mycket. Ett tips kan ju då vara att upptäcka alla de mumsiga rotfrukter som finns ute i grönsaksdiskarna, samt att verkligen ta vara på de saker man har hemma i kylen. Jag vet inte hur ni är, men jag måste erkänna att det mer än en gång slängts ut råvaror som helt enkelt blivit för gamla. Logistiken har inte fungerat då... Ett tag skrev vi middagslistor för en hel vecka framåt. Det gjorde verkligen att man tänkte till. Man visste vad man skulle handla, man slapp handla hungrig och man kunde på förhand tänka till så att råvarorna utnyttjades på bästa sätt. Om man sedan väljer att storhandla någon gång emellanåt så kan man spara än mer energi och ekonomi. Storpack med köttfärs brukar delas upp i mindre påsar och vara en räddningsplanka hemma hos oss.Men, åter till rotfrukterna. Påskens lamm serverades ju som tidigare nämnts tillsammans med en rotfruktsgratäng. En fantastisk god rätt som passar till mycket. Palsternacka och kålrot låter som något mamma försökte lura på en när man var liten, men tro mig det är jättegott. Palsternackan får en lite söt smak när den tillagas och kålroten blir vackert gul.Morötter, palsternacka och kålrot skärs i lagom stora bitar och kokas med lite buljong tills de börjar mjukna. Sedan läggs de upp i en ugnsfast form tillsammans med lite av spadet och lite grädde. Strö sedan över hackad persilja (färsk eller frusen) samt riven ost. Gratinera i ugnen tills osten och grönsakerna har fått fin färg.
Vi passade på att spara grönsaksbuljongen som blev över och gjorde en kött- och grönsakssoppa på den senare i veckan. Värm på buljongen, tillsätt tärnade morötter, palsternacka, kålrot, purjolök och brynt köttfärs. Smaksätt med några lagerblad och hela svartpepparkorn och låt koka tills grönsakerna är mjuka. Den här soppan kan absolut varieras med potatis, ärtor och annat gott.
Ytterligare någon dag senare bjöds det på gräddkokta rotfrukter med citron och rosmarin, från en av våra inspiratörer.
Man taget vad man haver, sa Kajsa Varg!
Vi passade på att spara grönsaksbuljongen som blev över och gjorde en kött- och grönsakssoppa på den senare i veckan. Värm på buljongen, tillsätt tärnade morötter, palsternacka, kålrot, purjolök och brynt köttfärs. Smaksätt med några lagerblad och hela svartpepparkorn och låt koka tills grönsakerna är mjuka. Den här soppan kan absolut varieras med potatis, ärtor och annat gott.
Ytterligare någon dag senare bjöds det på gräddkokta rotfrukter med citron och rosmarin, från en av våra inspiratörer.
Man taget vad man haver, sa Kajsa Varg!
1 kommentar:
Nej men usch. Jag somhardiggat dina inlägg tisigare med socker.Mer socker! Inga nyttigheter!
Skicka en kommentar