fredag 15 maj 2009

Fyllefrön

Att baka som glutenintollerant (eller till en glutenintollerant) kan vara ganska tålamodskrävande. Degen är oftast kladdig, den vill inte jäsa som man tycker att den borde och resultatet varierar, allt från hårt och smuligt till dödbak. Men det finns ett enkelt knep. Jag kallar dem fyllefrön! I butiken står de dock som Fiberhusk - pulveriserat psylliumfröskal. Brukar använda det i alla jäsdegar vilket resulterar i att degen nästan beter sig som en vetedeg. Smidigare att knåda/kavla och luftigare/saftigare resultat.

Häll bara i en matsked fyllefrön i degvätskan. Låt den sedan stå och svälla ca 10 minuter. Därefter kan du fortsätta att baka som "vanligt".

Glutenfria degar kan många gånger kräva lite mer mjöl alternativt lite mindre vätska. Kan vara bra att ha i bakhuvudet.
Lycka till!

Inga kommentarer: