Torsdagar betyder ärtsoppa för vissa, soppa och pannkaka för andra. I vår lilla familj brukar vi försöka variera torsdagssopporna. Den klassiska gula ärtsoppan byts oftast mot en grön, Crème Ninon. Potatissoppa är en bra och billig bas som kan varieras i oändlighet. Tillsätt stekt svamp, knaperstekt bacon, lite kyckling eller ät den som den är. Idag:
Crème Ninon
250 g ärter
½ gul lök
1 msk margarin
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
½ krm timjan
½ krm vitpeppar
1-2 dl vispgrädde
1 dl vitt matlagningsvin
Hacka löken och fräs den utan att den tar färg. Tillsätt ärter, vatten, buljong och kryddor. Koka under lock ca 10 min. Mixa soppan slät. Vispa grädden och rör ner i den varma soppan. Smaka av med vinet och eventuellt lite salt.
Till efterrätt lurar jag lite på en smulpaj; jordgubb/rabarber med hemgjord vaniljvisp.
Mottar också det ena sms'et efter det andra från min nya operatör. Nästa vecka planeras jag vara nåbar hemma, fast att jag är borta. Inte utan att det känns lite vemodigt i hjärtat...
Till efterrätt lurar jag lite på en smulpaj; jordgubb/rabarber med hemgjord vaniljvisp.
Mottar också det ena sms'et efter det andra från min nya operatör. Nästa vecka planeras jag vara nåbar hemma, fast att jag är borta. Inte utan att det känns lite vemodigt i hjärtat...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar