måndag 1 februari 2010

Semla

Det drar ihop sig till fettisdag! Här kommer ett recept på bra och lättarbetad semeldeg för oss med gluten. Ursprungsreceptet kommer härifrån.

12-15 st, 250 grader

100 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
1 msk fyllefrön
½ tsk salt
1 dl socker
1 ägg
½ tsk hjortronsalt
knappt 1 liter glutenfri mjölmix

pensling
1 ägg

Smält smör och häll i mjölken.
Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt salt, socker, degspad, ägg och fyllefrön. Rör ut jästen och låt blandningen svälla ca 10 minuter. Blanda ner mjöl och hjortronsalt efter hand och arbeta till en blank och smidig deg. Låt jäsa övertäckt i degbunken 30 minuter.
Arbeta degen på bakbord och baka ut runda bullar. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Jäs väl.
Pensla med uppvispat ägg. Grädda bullarna mitt i ugnen 8-10 minuter.

Smaklig spis!

1 kommentar:

Michaela sa...

Nämen lägg av va GOTT det ser ut!!! :D:D mums! Älskar semlor.. hihi..

Ha en bra vecka Ida!