lördag 13 juni 2009

Pizza

Fredag kväll kräver nästan något lite extra. Så igår eftermiddag satte jag en pizzadeg innan jag tog en promenad till maken nere på firman. Efter en resa till Sardinien för några år sedan har vi fått en helt ny syn på dessa godsaker. Degen kavlas ut på plåten, Samuels goda tomatsås bres på och innan pizzan går in i ugnen smulas mozzarella över. Sen får den gosa till sig där, i varmluft med undervärme, som i en stenhällsugn. Först därefter lägger vi på godsakerna. Lite parma-/serranoskinka, parmesanost, ruccola och kanske lite körsbärstomater. Klipper den i bitar med kökssaxen och njuter. Så ljuvligt, känns nästan nyttigt och inte alls så flottigt som en köpepizza kan kännas.

Här är ett recept på glutenfri pizzabotten. Receptet kommer från början från Tinas mat, men har moddats för att passa oss glutentottar.

Pizzadeg till en plåt
5 dl ljus mjölmix (eller blanda i lite grov också)
2 msk olivolja
25 g jäst
2-3 dl vatten
½ msk fyllefrön
1 tsk salt
1 tsk socker

Blanda ut jäst och fyllefrön i ljummet vatten och olivolja, låt svälla några minuter. Rör ner mjölet och blanda sist i salt och socker. Knåda snabbt till en smidig deg. Låt jäsa ca 1 timme.

Igår var första gången jag använde fyllefrön i den här degen. Har tidigara kört utan men då tagit den mindre delen vatten. Med fröna gissar jag att det nog går åt 2½-3 dl vatten.

4 kommentarer:

Ulrika sa...

Vilken bra idé att lägga på fyllet efteråt! Det skall jag pröva ut. Har ni något bra recept på god tomatsås också?

Unknown sa...

Ulrika: Visst är det mumsigt! Kan verkligen rekommendera den här varianten. Samuel brukar bara fräsa ett par hackade vitlöksklyftor i rikligt med olivolja (de ska få färg). Sen tillsätter han hackade, urkärnade färska tomater och låter det puttra tills det blir en sås. Smaksättes med lite salt och peppar. Vill man kan man också ha lite färsk basilika.
Lycka till med pizzabakandet! =)

Jessica sa...

Precis så gör vi med - efter våra resor till Italien :) Gott!

Unknown sa...

Jessica: Mer Italien åt folket ;o)