Ikväll blir det kantarellrisotto, en dag senare än planerat. Spenderade 40 minuter igår med att rensa svampen vi fick av grannen. Skogens guld, med rätta!
Risotto kan varieras i det oändliga, men grunden är alltid densamma.
schalottenlök
olivolja
risottoris, ex arborioris, avorioris
buljong, höns- eller grönsaks-
vatten
vitt vin
parmesanost
Skala och finhacka löken. Fräs den sakta i oljan. Den ska inte få färg, bara bli genomskinlig.
Lägg sedan i riset och låt det fräsa under omrörning några minuter.
Koka upp vatten och buljongen.
Späd i omgångar med buljongen och vin – ta inte all vätska samtidigt utan späd ungefär var femte minut och låt småkoka dessemellan. Rör om varje gång du hällt i mer vätska. Låt koka sakta tills riset är mjukt/al dente.
Tag risotton av spisen och riv ner parmesanost så att risotton får en krämig konsistens. Smaka av med salt och peppar.
När vi var till fjälls testade vi på en fiskrisotto med saffran som blev helt ok. Helt ok, eftersom den blev lite väl salt. Alltid svårt när man gör saker för första gången. Innan vi åkte torkade vi all mat själva som vi hade med oss, vilket drog ner på kostnaden och upp på smaken. Lite roligt också att lära sig bevara maten på ett sätt som i stor utsträckning användes förr. Men mer om torkning vid ett annat tillfälle.
Risotto kan varieras i det oändliga, men grunden är alltid densamma.
schalottenlök
olivolja
risottoris, ex arborioris, avorioris
buljong, höns- eller grönsaks-
vatten
vitt vin
parmesanost
Skala och finhacka löken. Fräs den sakta i oljan. Den ska inte få färg, bara bli genomskinlig.
Lägg sedan i riset och låt det fräsa under omrörning några minuter.
Koka upp vatten och buljongen.
Späd i omgångar med buljongen och vin – ta inte all vätska samtidigt utan späd ungefär var femte minut och låt småkoka dessemellan. Rör om varje gång du hällt i mer vätska. Låt koka sakta tills riset är mjukt/al dente.
Tag risotton av spisen och riv ner parmesanost så att risotton får en krämig konsistens. Smaka av med salt och peppar.
När vi var till fjälls testade vi på en fiskrisotto med saffran som blev helt ok. Helt ok, eftersom den blev lite väl salt. Alltid svårt när man gör saker för första gången. Innan vi åkte torkade vi all mat själva som vi hade med oss, vilket drog ner på kostnaden och upp på smaken. Lite roligt också att lära sig bevara maten på ett sätt som i stor utsträckning användes förr. Men mer om torkning vid ett annat tillfälle.
4 kommentarer:
Va intressant med torkning!! :)
..ser fram emot DET inlägget! :D
ha en bra vecka...
Slutar aldrig att förundras över hur huslig du är!
Mm va härligt med sovmorgon! alla veckor [och dagar!] skulle starta med det! :)
...fast då kanske man inte skulle uppskatta det så mkt i för sig.. hmm. Ja, sovmorgnar är underbara iaf!! :D
Höst är verkligen jättemysigt! tack för kommentarer och din röst i undersökningen..
Jag har fått en del plugg gjort idag, MÅSTE, eftersom det är tenta imorrn! kram :)
mmmm kantareller... mmmmmmmmmmmmummma!! kramselikrams
Skicka en kommentar